diumenge, 28 de juliol del 2013

divendres, 26 de juliol del 2013

Article per saber una miqueta més de la sardana.


Hola a tots, em dic Arnau Soler Sales i soc un dels components de la colla de sardanes xamosa.
 Vaig pensar que no seria un dolenta idea començar amb una espècie d'índex, així que us explicaré cosses sobre la sardana, aquest ball que el segle vint-i-u comença a estar oblidat per la gent.
I part: La sardana
La sardana és un ball típic català considerat el ball nacional de Catalunya. És dansa col·lectiva que ballen homes i dones agafats de la ma, i puntejant als compassos de la cobla, que són el grup de músics encarregats de tocar les sardanes. Les sardanes, com moltes de les tradicions catalanes, són un ball de sacrifici, esforç, seny i força, i fa que sigui un ball molt cansat. A la rotllana pot haver la gent que vulgui (de nombre) mentres si pot ser és situïn home-dona-home-dona, tota l'estona. A les sardanes hi ha dos passos claus els curts i els llargs que són els que és ballen seguin els compassos, també hi ha altres canvis. La sardana sembla un ball fàcil però no ho és. Els balladors han de comptar el nombre de passos, per poder identificar els canvis de ritme, de volum sonor i altres motius per identificar-ho, saltar, fer moia...
Els inicis de la sardana són desconeguts però molts historiadors apunten que ve de fa molts anys, podria ser de pobles preromans.




dijous, 25 de juliol del 2013

Concurs de sardanes a Ceret

Durant els dies 19-20-21, Ceret acull el 56 festival de sardanes. El dia 20 a les 9:30 arribà el moment que tothom esperava amb ansietat, el concurs. La xamosa, que és la meva colla hi va participar i va quedar primera. Malauradament no us puc donar els resultats, perquè al pàgina unió de colles sardanistes encara no s'ha publicat, us informaré quan ho publiquin, el que s'hi que us puc ensenyar és la llista de colles admeses:
ALEVINS
.


.
Petits CeretansCeret
.
Quitxalla GalzeranRubí
.
XamosaBarcelona
.


.


.
INFANTILS
.


.
ArquirisVic
.
CeretaneCeret
.
Petits GalzeranRubí
.
Petits LaietansBarcelona
.


.


.
GRANS
.


.
Aquae CalidaeCaldes de Montbui
.
AmistatVallespir
.
Ceret 2013Barcelona
.
Dolç InfernLleida
.
GalzeranRubí
.
MaigBarcelona
.
MontsenyVic
.
Violetes del BoscBarcelona
.
XàldigaBarcelona
.


.


.
VETERANS
.


.
Aires GironinsGirona
.
Albera DansaVillelongue dels Monts
.
Amics CeretansCeret
.
CireresCeret
.
Dansaires de MaigBarcelona
.
Entre BoiresVic
.
La Lira VendrellencaEl Vendrell
.
SabadellSabadell
.
Sempre LaietansBarcelona
.
TramuntanaFigueres
.
   

Benvinguts a SARDABLOG

Hola a tots i a totes i benvinguts al SardaBlog, el blog ideal per els sardanistes. Us informarem sobre les ballades i també sobre la actualitat de les sardanes, també cada diumenge us ensenyarem amb uns vídeos, a aprendre sardanes, perquè qui no en sàpiga. Així que us deixem... que ho passi bé!